KOP
Vogezen, 4-7 september 2014.

Dag 1. Na een autorit van bijna 600 Km arriveren wij, Hans van Uden, Ron Peeze-Binkhorst, Herman Huismans, Hans van Oort,
Ben Verstegen, Marc van de Laar, Bert Pepers en ondergetekende in de plaats La Bresse, gelegen in de Vogezen.

Na onze incheck in het hotel gedaan te hebben gaan we die middag voor een ritje van 50 km met 3 beklimmingen om te
wennen aan de hoogtemeters. Tijdens de rit passeren we een stopplaats van de Tour For Life, nog even rondgekeken maar
geen bekende deelnemers gezien.
Ondanks dat voor sommige van de groep dit de eerste kennismaking was met langere klimmen en afdalingen, heeft iedereen vandaag de eerste cols, vanwege hun ronde vormen Ballons genoemd, met totaal 1200 hoogtemeters goed kunnen verwerken. Er zouden er de komende dagen nog vele volgen hier in het toeristische Vogezen.
Team
De tweede dag hadden we een zwaar programma zou blijken. Jammer is dan dat het ontbijt niet eerder dan 8.00u geserveerd werd zodat we dagelijks eigenlijk te laat vertrokken. Het eten, belangrijk bij zulke dagelijkse zware inspanningen, in dit gastvrije Franse hotel was overigens goed verzorgd. We hadden een uitgebreid ontbijtbuffet, aangevuld met zelf meegebrachte pindakaas en hagelslag. Het diner bestond uit 4 gangen met zoals gebruikelijk in Frankrijk, de nodige wijn. Het was dan ook niet zomaar een hotel, de eigenaar liet vol trots het roadbook van de TDF zien wat hij had overgehouden aan de overnachting van de Astana ploeg tijdens de TDF.
De vele klimmen van vandaag over een afstand van 130 Km (zie hoogte profiel) met stijgingspercentages tot 16 % en
totaal 3300 hoogtemeters maakte het vandaag een zware tocht. Hierdoor waren dan ook laat terug in het hotel waarbij
na het eten iedereen snel zijn bed op zocht. Team

3e dag. Ben had sinds gisterenavond nog steeds last van zijn maag en moest hierdoor vandaag afhaken. De overige, nog nauwelijks hersteld van de zware inspanning van gisteren, reden een mooie route met prachtige wegen en dito uitzichten.
Op het hoogste punt van de regio de Grand Ballon met 1380 meter die we bereikten via de Petit Ballon, hebben we onze lunch genuttigd. Deze bestond voor de meeste van ons uit slecht klaar gemaakte spaghetti. Hierna hadden we als beloning een enorm mooie, snelle afdaling naar de laatste klim van vandaag, Col de Bramont. Opvallend was de volgorde van aankomst op de top van deze col, de spaghetti eters waren allen eerder boven dan de friet eters!?
Tijdens een klim fietst ieder naar vermogen op eigen tempo naar boven waar we op elkaar wachten om gezamenlijk aan de afdaling te beginnen.
Vandaag fietsten we overal over mooi strak asfalt. Dit in tegenstelling tot de eerste 2 dagen waarbij we soms over smalle bospaden met slecht asfalt reden. Dit is niet te voorzien als je de routes gedownload hebt en het gebied nog niet goed kent.
Dat het vandaag gemakkelijker ging bleek wel uit de gemiddelde snelheid die lag zo'n 4 Km/h hoger dan gisteren.

De laatste fietsdag een korte rit van ruim 50 Km om 's middags weer huiswaarts te keren.
We dalen op deze rustige zondagmorgen eerst 15 km af in het dal naar het westen om daarna achtereenvolgens Col de la
Burotte, Col de Sapois te nemen. Deze voeren ons o.a. langs kleine boerderijen waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan als je ziet hoe hier de koeien nog gemolken worden. Uiteindelijk komen we in de bekende plaats Geradmer waar we de koffie gebruiken. Hierna nog 7 Km klimmen om voor de laatste keer af te dalen naar het hotel in La Bresse.

We hebben 4 prachtige fietsdagen gehad in de Vogezen waar geen meter vlak is. Het is zeker voor herhaling vatbaar.

Mari van Nistelrooij


Voor alle 26 foto's klik boven op de eerste foto en stap verder.

Team Team Team


Made in His 2001-2021   info@twcdevoorsprong.nl    ontwerp: Ginderwijd.nl